Thajska skola vareni

Ahojte!

Dneska byl takovy odpocinkovy den. Od rana bylo sice 30 stupnu, ale zatazeno, tezky vzduch a sem tam 3 minutove mrholeni. Vycasilo se az po obede.

Rano bylo typicke, vstali jsme a vzali tuktuk do plazove restaurace na snidani. Ja si dal vajecnou omeletu se zeleninou a syrem a cerstvy ovocny shake a Terka porridge s medem a topinky s arasidovym maslem. Po snidani jsme sli po plazi do hotelu a protoze se nam tentokrat na plaz kvuli pocasi nechtelo, tak jsme se vyvalili k bazenu a cetli si.

Ja se i koupal, Terka zustala na lehatku a cca kolem pul druhe rozhodla, ze se pujdeme nekam najist. Po mem kratkem premlouvani a argumentovani podporou lokalu jsme sli do opravdoveho lokalniho podniku, kde jedli domorodci. Byly tam sice dvoji ceny pro turisty a mistni, ale jidlo stejne (stejne dobre)! Techto lokalnich podniku je tu spoustu, je to vlastne prvni mistnost po vchodu do domu, kde domorodci bydli (nebo i veranda) uzpusobena k nejake forme podnikani (restaurace, prodej vyletu, bistro, samoobsluha nebo pradelna apod…).

002

Tato restaurace/bistro byla na verande domu, na stole byl plynovy dvouvaric, spoustu ingredienci a sikovny kuchar. Objednali jsme si dva druhy nudli, ja chilli s krevetami a Terka smetanove s kurecim masem a ztracenym vejcem. Nebo objednali … v techto lokalnich podnicich malokdo mluvi anglicky, takze jsme se rukama a nohama nejak domluvili a doufali, ze prinese dve ruzna jidla (abychom navzajem mohli ochutnat). Bylo to opravdu vytecne a levne!

019

Po obede jsme se vratili k bazenu a kolem treti jsme se sli umyt, protoze o pul ctvrte nas vyzvedaval tuktuk a jeli jsme do thajske skoly vareni.

Skola vareni se jmenuje Time For Lime a je na Trip Advisoru hodnocena jako atrakce numero uno na Koh Lante. Zalozila to Norka jmenem Julia v roce 2003 spolu s jedinym zvirecim utulkem na Koh Lante (Lanta Animal Welfare). Z provozu skoly vareni, restaurace a pronajmu bungalowu utulek dotuje (Mesicni naklady na utulek jsou 280 tisic bahtu … 180 tisic korun. Nutno podotknout, ze 4-5 hodinovy kurz vareni a michani koktejlu stoji pro dva 4000 bahtu .. 2600kc, kapacita je 25 lidi a plno ma na nekolik dni dopredu. Takze se ji ten utulek dotuje asi pomerne snadno 😊).

Maji katalog psu a kocek k adopci a za 800eur zaridi veskere papirovani vcetne transportu do jakekoliv zeme EU a to by jste se divili jak tahle draha adopce frci 😊. My jsme se rozhodli, ze usetrime a adoptovat kocku z Thajska nebudeme 😊.

DSC_0789

Takze auto nas vyzvedlo presne o pul 4 a odvezlo nas do Time For Lime. Kurz se delil na dve skupiny, se zelenou a bilou zasterou. Zelena zastera znamenala kurz vareni a michani koktejlu (jeden vari a druhy micha koktejly a v pulce se vystridaji). Bila zastera znamenala, ze oba vari celou dobu (rikali tomu hardcore cooking class).

DSC_0790

Byly jsme celkem mezinaroni grupa, vic nez polovina lidi bylo z anglicky mluvicich zemi (Britanie, USA, Kanada, Novy Zeland, Australie, Singapore, JAR) a zbytek hlavne Evropa (Nizozemi, Finsko, CR) a Asie (Cina). Nejvic lidi bylo z Kanady (myslim, ze 4-5).

Hned po rozdani zaster jsme si objednali drink, ja pivo a Terka koktejl Beach Please! (tequila, mango, limetka a prosecco) a behem uvodni hodinky jsme to zvladli jeste jednou zopakovat. Terka pak sla varit a ja sel na michani koktejlu. Naucil jsem se delat Chilli Margheritu (kterou jsem si pak vypil) a pak nam kazdymu dali jeste sklenicku bileho a cerveneho a nechali nas hadat co to je za vino. Jako jediny ze vsech ucastniku jsem uhodl Cabernet Sauvignon (bile neuhodl nikdo – Sauvignon Blanc).

DSC_0909

DSC_0852

Nasledne Terka dovarilo svoje jidlo a k veceri jsme si dali zase pivko a jeden Beach Please! koktejl. Terka to udelala docela ostre, tak se pivko hodilo. Nasledne jsem sel varit ja a Terka mela michani koktejlu (jiny koktejl nez ja, ale nemuzu se ji zeptat na jmeno, protoze uz spi – videl jsem, ze tam dava gin a bourbon) a ochutnavani vina… Suma sumarum jsem za skolu vareni vypil tri piva, jeden koktejl a dve vina a Terka ctyri koktejly a dve vina. Divim se, ze si nikdo neuriznul treba prst 😊.

DSC_0971

DSC_1000

Nas ucitel se jmenoval Noi, byl ze severniho Thajska, byl strasne vtipnej a pravdepodobne byl gay. Rozdal nam recepty podle kterych jsme varili, predstavil peclive ingredience, ukazal vsechny postupy a dal nam vsechno ochutnat.

DSC_0821

Nase menu:
Napred nam Noi dal ochutnat Mieng Kham, coz byla takova jednohubka. Slo o peprovy list plneny susenou krevetou, susenym zazvorem, cervenou cibuli, prazenymi kokosovymi seminky a chilli.

DSC_0812

024

Pake jsme spolecne delali domaci Green Curry Paste. Coz je vlastne takova chilli pasta ze zelenych paprik, koriandru, cesneku a dalsich asi 25 ingredienci. Vsechny ingredience se nakraji nebo utrou a podrti se v hmozdiri.

Terka varila Larb Salad s Phad Phed Goong (Cervena Curry Pasta s krevetami). Udelala to celkem ostre.

Ja jsem varil Khao Phad Pak (smazena ryze se zeleninou) s Gaeng Keow Wan Gai (Zelena Curry Pasta s kuretem a kokosovym mlekem).

Byl to opravdu fajn posledni vecer, hodne srandy, super spolecnost, dobre jidlo a piti. Krasna tecka za pobytem na Koh Lante.

DSC_0003

Zitra nas vyzvedava taxi o pul jedne a v jednu nam jede trajekt do Phuketu. Jedeme tentokrat trajektem, protoze uz tolik nespechame a hlavne dva listky na trajekt jsou levnejsi nez jeden listek na speedboat (a rozdil je cca 60-90 minut).

Mame domluveny pozdni check out az ve dvanact hodin a podle pocasi bude pujdeme na plaz/k bazenu nebo se jeste pujdeme podovat do toho utulku co zalozila Julia.

Mejte se fajn!

Tomas

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s